ZWEEFVLIEGENONLINE HORIZON ADS-B met FLARM ZWEEFVLIEGERSFORUM

ADS-B data op Uw Flarm-display!

Aansluitschema van de transpondermuis tussen Flarm en beeldscherm

Hoe werkt het?

De transpondermuis "ADS-B + Flarm", combineert de seriele output van Flarm units met de gegevens van ADS-B onvanger/decoders Daarbij worden alle op 1090 MHZ uitgezonden ADS-B signalen binnen een omtrek van 250 km ontvangen, in digitale gegevens omgezet en en samen met de FLARM gegevens over de tweede seriele output naar het beeldscherm gezonden.

Mode S transponders waarop een GPS unit is aangesloten, zenden hun eigen positie plus andere belangrijke vluchtgegevens zoals registratie, transpondercode, stijgen/dalen, hoogte, en snelheid uit. Deze gegevens worden door de transponder gewoonlijk met tussenpozen van enkele seconden in alle richtingen uitgezonden. Na decodering van de positie en hoogte-gegevens, worden deze omgerekend tot relatieve waarden ten opzichte van de ADS-B+FLARM positie en als FLARM gecodeerde frames (NMEA-$PFLAA-Records) doorgegeven. Bij vliegtuigen die geen geldige positie tonen, wordt alleen de hoogte naar het beeldscherm gestuurd. Het aansluiten van de muis is een peuleschil omdat het aparaat met twee normale RJ/6 connectors is uitgerust. De FLARM output gaat naar de Transpondermuis en de uitgang van de Transpondermuis gaat met het bij de muis geleverde kabeltje naar het beeldscherm, wat dan zowel de door de FLARM gedetecteerde, als de door de ADS-B muis ontvangen vliegtuigen weergeeft! Hiervoor is geen verandering in de beeldscherm-software noodzakelijk. De stroomverzorging van de muis (3,3V 800ma) komt volledig uit de FLARM, zodat er geen extra kabel of voeding nodig is.

Gegevensoverdracht FLARM -> Muis is:19200 Baud,8 data bits, geen parity, één stopbit, en geen flowcontroll. De zelfde instellingen gelden voor de Muis/beeldschermverbinding, behalve de Baudrate die in dat geval 57600 bedraagt. De afmetingen van de muis zijn zeer bescheiden (75x105x22mm).

Omdat de door de Muis samengestelde$PFLAA-frame gelijk is aan de FLARM output en alle door de ADS-B Muis ontvangen gegevens aan het beeldscherm worden doorgegeven, worden de ADS-B+FLARM gegevens door de meeste populaire Navigatieprogramma's begrepen en op de kaart weergegeven. Helaas is dit niet in ALLE gevallen zo en moet U zich derhalve van te voren vergewissen of Uw programma de $PFLAA frames weergeeft. Bekende programma's/systemen zijn:

Butterfly iGlideButterfly iPilotDynon Skyview
EAE HelimapFlyMapLGarmin G3X
Garmin aera 795 + 796Garmin aera 500 + 550Garmin GPSMAP 495 + 496
LX-aparatenPocket StrePlaSEEYOU
SkyMapSkymap AppsSTREPLA
Winpilot

Disclaimer

De op deze pagina weergegeven en besproken apparatuur bestelt en betaalt U rechtstreeks bij/aan de fabrikant. Deze is verantwoordelijk voor de levering, garantie en alle andere verplichtingen die bestaan tussen koper en verkoper. Zweefvliegenonline en al zijn medewerkers zijn in deze geen partij, stuurt slechts Uw, van een kortingscode voorziene bestelling door aan de fabrikant/leverancier.
Radar weergave zweefvliegtuigen op Terlet