Illustratie van leerling naar het vliegbrevet als einddoel

Waar kan ik leren zweefvliegen?

Vroeger kon dat op Terlet (een heideveld noord van Arnhem). Daar bevond zich een zweefvliegschool van de KNVvL (koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart) waar men 7 dagen in de week kon leren zweefvliegen en waar betaalde krachten, zoals liermensen en instructeurs, zorgden voor een gedegen opleiding.
Helaas is aan het einde van de vorige eeuw de rijks subsidie ingetrokken wegens bezuinigingen zodat deze opleiding niet meer bestaat. De enige mogelijkheid in Nederland is nu nog dat U lid wordt van een zweefvliegclub. Daar zijn er zo'n 40 van te vinden over het hele land verspreid. Het grote voordeel van een club is dat de kosten laag zijn. De zweefvliegtuigen zijn immers door een grote groep mensen gezamelijk aangeschaft, het onderhoud, de veldorganisatie, het lieren, het instructie geven en de kantine komt allemaal voor rekening van clubleden (vrijwiligers) die niet of nauwelijks voor hun diensten worden betaald.

Een nadeel is natuurlijk dat van U (terecht) wordt verwacht dat U aan deze organisatie Uw steentje bijdraagt, wat betekent dat U voor drie startjes van 30 minuten wel de hele dag op het veld moet zijn om mee te helpen. Ook in de winter als er niet gevlogen kan worden moet U toch in de weekeinden naar het vliegveld om mee te doen met het winteronderhoud. Nog een nadeel is dat clubs meestal over verouderde vliegtuigen beschikken met hooguit één uitzondering, maar dat vliegtuig mag pas door U gevlogen worden als U tot de betere clubvliegers behoort en het meenemen op een één of meer dagen durende tocht weg van het vertrouwde thuisveld is ook problematisch en uiteraard niet wekelijks of maandelijks mogelijk. Uw mede clubleden willen immers ook gaag een keer met de cluborchidee vliegen!

Het ligt er dus aan wat Uw aspiraties zijn. Wilt U de zweefvlieghobby intensief beoefenen en er een flink aantal dagen op uit trekken om mooie tochten te vliegen en exotische vliegvelden te bezoeken, dan moet U zelf een vliegtuig kopen. En zoals ik in de aanhef van deze uitleg reeds schreef, dat is duur, heel erg duur.

Zie ook:     Wikipedia
                  Mijn website
                  Een verslag van een zweefvliegwedstrijd
                  Het vliegen van zweefvliegrecords in Zuid Afrika


Jan Ritsma


bladzijde 1, 2