Vreemde opmerking van Bram Winters. De simulators van de Rijksluchtvaartschool in Eelde waar ik in 1970 mijn opleiding op kreeg, bewogen allemaal mee. Dat geldt/gold natuurlijk ook voor die van de luchtvaartmaatschappijen zoals KLM Lufthansa, etc.Meebewegen doet het zweefvliegtuig van de Venlose Zweefvliegclub niet. Het is immers geen attractie, maar een simulator die piloten helpt om de basis onder de knie te krijgen, weet Bram Winters, bestuurslid en instructeur bij de vereniging
Nu zou volgens de krant een instructeur van een zweefvliegclub beweren dat deze eigenschap er een attractie van zou maken
Laten we maar aannemen dat de journalist het niet helemaal goed heeft weergegeven..
1500 uur bouwen aan simulator
Ze zijn er twee jaar mee bezig geweest en er zitten ongeveer 1500 uur in de bouw van de simulator.
Morgen wordt deze nieuwe aanwinst van zweevliegclub Venlo in gebruik genomen. „Leerlingen kunnen sneller alleen de lucht in."
Door Tim Geurts
Vlak voordat het vlieguig de grond raakt, wordt het scherm rood. De klap die de piloot op z'n minst door elkaar zou schudden, blijft uit. Het is het enige verschil met andere simulatoren. Meebewegen doet het zweefvliegtuig van de Venlose Zweefvliegclub niet. Het is immers geen attractie, maar een simulator die piloten helpt om de basis onder de knie te krijgen, weet Bram Winters, bestuurslid en instructeur bij de vereniging. "Vroeger leerden we alles in de lucht. Nu kan dat ook op de grond. Vooral voor de basis scheelt dat tijd. Leerlingen kunnen nu sneller alleen de lucht in."
Maar ook in een later stadium bewijst de simulator zijn nut. Nu kan er ook in de winter of bij slecht weer lesgegeven worden. En als een leerling moeite heeft met een specifiek onderdeel, kun je het hier nog eens doornemen."
In Venlo zijn ze kortom blij met de aanwinst. "hiet is de enige vliegsimulator in Nederland met 18o graden zicht.
Andere clubs komen al kijken hoe we dit gebouwd hebben."
Dat bouwen begon twee jaar geleden, We waren op een kamp in Duitsland. toen iemand een advertentie zag van dit vliegtuig, dat we hebben omgebouwd tot simulator. We waren al een tijdje op zoek dus zijn meteen de auto in gestapt en hebben het gekocht" Een koopje. „Deze vliegtuigen staan zelden re koop.
Normaal kost het 80.000 Euro.Nu een fractie daarvan, omdat de staart beschadigd was door een ongeluk." In de twee jaar die volgden, werd van het vliegtuig een simulator gemaakt 1500 uur waren de leden - meubelmakers, software programmeurs en elektriciens - van de club daar op vrijwillige basis mee bezig. Nu is het tijd om te oogsten. „We gaan ermee langs scholen. We hebben nu ongeveer honderd leden, maar we komen van 125. We kunnen wel wat nieuwe jonge leden gebruiken."
Burgemeester Antoin Scholten neemt de simulator morgen in gebruik. Ook belangstellenden kunnen dan een vlucht maken in de simulator.