FAI Zweefvliegbrevetten, Badges en Diplomas

Zweefvliegers kunnen de volgende brevetten behalen:

B-brevet

Vijf solovluchten van ten minste 60 seconden, met tijdens elke vlucht ten minste één volle cirkel, waarbij in een van tevoren aangegeven richting geland dient te worden.

C-brevet

Een vrije vlucht in stijgwind (bijvoorbeeld thermiek) van ten minste 5 minuten boven het punt van het begin van de stijgvlucht. Wanneer een vlucht na een lierstart langer duurt dan 30 minuten wordt aangenomen dat aan deze eis is voldaan. In het eerste geval dient een barograaf meegenomen te worden voor het bewijs.

D-brevet (Zilver)

Bij al de onderstaande breveteisen moet een barograaf als bewijs gebruikt worden behalve bij de vijfuurspoging mits het veld waar is gestart gelijk is aan het veld van landing. Voorwaarden voor het verkrijgen van het D-brevet:

    * een vlucht die minimaal 5 uur duurt 
    * een overlandvlucht van minstens 50 kilometer
    * een hoogtewinst van 1.000 meter.

E-brevet (Goud)

    * 300 km afstand in rechte lijn, retour of als driehoek
    * 3.000 meter hoogtewinst.

F-brevet (Drie Diamanten)

    * 500 km afstand
    * 5.000 meter hoogtewinst
    * 300 km doelvlucht met terugkeer naar het startpunt via 1 of 2 keerpunten.

1000 km, 1250 km, 1500 km, 1750 km, 2000 km Brevet en Diploma

    * 1000 km vlucht, * 1250 km vlucht, * 1500 km vlucht, * 1750 km vlucht, * 2000 km vlucht,

Uitleg
Het gaat hier feitelijk over oorkondes. Aan de bovenstaande brevetten zijn wettelijk geen bevoegdheden verbonden. Het A-brevet staat niet vermeld. Dat wordt al meer dan 50 jaar niet meer uitgereikt en ging om een korte rechtlijnige vlucht met zeer geringe hoogte.
Het is mogelijk om één of twee diamanten te bezitten.Het F-brevet krijgt men echter uitgereikt na het behalen van de derde diamant.

De brevetten worden uitgegeven door de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL) in samenwerking met en uit naam van de FAI (Fédération Aéronautique International) te Parijs. De FAI houdt een bestand bij van de namen van alle zweefvliegers ter wereld die een diamanten en/of 1000 kilometer brevet /diploma bezitten.
Zie ook badzijde 2