18 december 2009

De vijftiende en de zestiende heb ik niet gevlogen. Het weer blijft tot nu toe ongeschikt voor records. Ook de OLC-jongens kijken sip.
Het probleem is dat tot nu toe de tijd dat er redelijk stijgen te vinden is veel te kort duurt.
Vier tot 5 uur is wel het maximum. Bovendien staat er boven veel wind uit uiteenlopende soms onverwachtte richtingen. Blauwthermiek verstoord door grote gebieden van afschermende bovenbewolking  die al even snel als onverwacht op komen zetten/verdwijnen, complementeren de ellende. Vandaag wordt wederom blauwthermiek voorspeld met wederom veel wind maar met een wat grotere tijdspanne.
Het is nu halfacht in de ochtend (1 uurtje later dan in Nederland) en ik heb besloten het in principe vandaag voor gezien te houden.
Gisteren ben ik wel gaan vliegen in een poging het record op de 400 km retour te verbeteren. Honderd km naar het noordoosten ligt het plaatsje Smithfield dat ik als startpunt had gekozen. Het tijdschema klopte exact en om 1 uur viel het startschot.
Helaas, blauwthermiek  55 kmh wind tegen en (de nekslag) na 150 km een 8/8 hoge wolkenband die iedere hoop de grond in boorde. Opdracht afgebroken dus, en met niet meer dan een half metertje stijgen, naar huis gekrabbeld. Gelukkig was dat mogelijk omdat de tegenwindcomponent op die stretch tot 5 kmh beperkt bleef. Toen ik landde zag ik tot mijn verbazing dat bijna het voltallige veld van kisten al weer lang en breed ingepakt in hoezen aan de touwen stond. Hans en Lodewijk waren nog aan het vliegen en zelfs nog niet terug toen ik na de kist gewassen en in de hoezen te hebben vastgebonden op huis aan reed. Hopelijk zijn ze niet te ver weg gevlogen. Ze gingen in een bui van optimisme een duizend km proberen. Ze vliegen welliswaar met een zelfstarter (Nimbus 4 DM) maar zelfs dat heeft z'n grenzen. Niet thuis komen lijkt me een buitengewoon onaangename ervaring in deze omgeving. Afgelopen woensdag zijn Hans en Lodewijk bij ons komen barbecuen Daar is het weer hier in ruime mate geschit voor! Samen met de Duitsers uit Roitzschjora hebben we er een gezellige avond van gemaakt met een uitstekende kwaliteit vlees dat voor de gelegenheid een weekje eerder besteld was.

Wordt vervolgd!

Bladzijde 1  2  4  5  6  7  8  9
Startend zweefvliegtuig
Als het starten reeds begonnen is dan moet je wachten tot het hele veld is opgesleept voordat je de baan op kan om naar de startplaats te rijden. Dus van de nood een deugd gemaakt en maar wat startende kisten gekiekt
Van 10 tot 14 uur Zulu kans op bruikbare thermiek!