KEURING ZUURSTOFFLESSEN

Plaats reactie
Kilo Hotel
Berichten: 231
Lid geworden op: 05 nov 2009, 22:04

KEURING ZUURSTOFFLESSEN

Bericht door Kilo Hotel » 09 jan 2020, 00:48

Ik vermeld hier graag info over het keuren van zuurstofflessen, zoals ook op ander forum voor zweefvliegen.

Ik ben wat verder met het keuren van flessen van Mountain High. De jongens van Gilze schreven me ook dat ze in Engeland lieten keuren bij Phil Winning: Phil@afeonline.com. Afeonline is de Engelse dealer van Mountain High. Ze keuren niet zelf, maar maken vermoedelijk gebruik van een bedrijf in Liverpool,
Cylinder Testing & Sales (U.K.) Ltd
16 Bridge Industrial Estate
Speke Hall Road
Liverpool L24 9HB
Tel: 0151-448 0555
email: ctsuk@btconnect.com

Flessen moeten leeg verzonden worden en komen gekeurd, maar ongevuld retour. Kosten zijn acceptabel. Je bent om ze te laten vullen met aviation oxygen wel afhankelijk van beschikbaarheid van zuurstof bij de club waar je zelf vliegt.
Aluminium flessen van Mountain High (of vergelijkbaar) moeten iedere vijf jaar hydrostatisch getest worden en hebben in principe een onbeperkte levensduur. Mountain High levert ook kevlar- en koolstofvezel flessen. Die zijn prijzig en moeten iedere drie jaar gekeurd worden. Ze hebben een max. gebruiksduur van vijftien jaar. Alleen Hugen in Zevenaar zal deze flessen in Nederland keuren.

Wij gebruiken in de zweefvliegerij vaak aluminium- of zg. lightsteel flessen. Deze komen uit, c.q. worden ook in de medische wereld gebruikt. Huidige flessen hebben vaak een keuringstermijn van tien jaar. Helaas is Hugen enkele jaren geleden (na overname) zo duur geworden (ik hoorde bedragen van ruim € 300,00 voor een stalen vier-liter-fles) , dat het ruim goedkoper is om na tien jaar een nieuwe fles te kopen. Zie ZUURSTOFFLESSEN.

Op zich is dat jammer voor flessen met een onbeperkte levensduur. De flessen die ik verkoop komen van een Duitse leverancier voor de medische wereld. Die worden voor de medische wereld ook in Nederland gekeurd. Keuren gebeurt niet anders, dan voor de luchtvaartwereld. Op dit moment ben ik in contact met een bedrijf in Nederland dat deze keuringen verricht. Duidelijk is al wel, dat deze bedrijven volgens Europese richtlijnen, dus alleen EU-flessen keuren. Mountain High flessen keuren doen deze bedrijven niet.

Ik verwacht hierover binnenkort iets meer te weten (wil het bedrijf persoonlijk bezoeken). Wie haast heeft, stuur me even een PB of email.

Kilo Hotel
Berichten: 231
Lid geworden op: 05 nov 2009, 22:04

Re: KEURING ZUURSTOFFLESSEN

Bericht door Kilo Hotel » 14 jan 2020, 01:07

Inmiddels is duidelijk dat Afeonline, de Engelse importeur van Mountain High GBP 49,99 voor een keuring van de MH-flessen rekent. Komt dus neer op ongeveer € 52,50 + verzendkosten. Flessen komen ongevuld retour. Aluminium flessen moeten ieder vijf jaar gekeurd worden, kevlar en koolstofvezel iedere drie jaar en hebben max. gebruiksduur van vijftien jaar.

Plaats reactie