Landing in de bomen bij Terlet

Discussieer over (het voorkomen van) ongevallen / Incidenten
Gebruikersavatar
Jan Ritsma
Berichten: 2612
Lid geworden op: 23 sep 2009, 20:20

Landing in de bomen bij Terlet

Bericht door Jan Ritsma » 06 sep 2022, 08:03

Het gaat om de D-KJUN wedstrijdkenteken HI Nimbus 3T
Zweefvliegtuigcrash is derde incident in korte tijd bij Terlet, piloot ongedeerd: ‘Heb het er goed vanaf gebracht’
Langs de A50 is zondagmiddag een zweefvliegtuig neergestort bij vliegveld Terlet, iets ten noorden van Arnhem. De piloot strandde met zijn toestel in de boomtoppen van een strook bos in de dijk boven de A50, op korte afstand van de landingsbaan. De man kwam met de schrik vrij.

Harry van der Ploeg 4 sep. 2022 Laatste update: 04-09-22, 21:27
De crash in de boomtoppen was aanleiding voor de hulpdiensten om snel een calamiteitenscenario af te kondigen, met ambulance, brandweer, politie en luchtvaartpolitie. Maar er kon snel worden afgeschaald.

Dodelijk ongeval bij zweefvliegveld Terlet ‘menselijke fout’: ‘Vliegtuig dook verticaal de grond in’
Er ging iets mis met die flaps in de vleugels.

Piloot van neergestort zweefvliegtuigje
Hendel in verkeerde stand
,,Ik heb het er goed vanaf gebracht”, reageert de piloot tegenover de Gelderlander. Hij typeert de crash als een ‘stukje pech’. De 59-jarige man uit Gouda stelt dat iets mis ging met de welvingskleppen op de vleugels die de liftkracht van het toestel regelen bij opstijgen en dalen.

Het zweefvliegtuigje stortte neer langs de A50 bij Arnhem.

,,Er ging iets mis met die flaps in de vleugels. De hendel die de flaps in beweging brengt schoot in de verkeerde stand. Dan gaat het toestel omlaag. Het lukte me niet meer om dat op tijd te herstellen.”

Het toestel bleef verticaal in de bomen steken op zo'n vijftig meter van horecagelegenheid De Thermiekbel op Terlet. Getuigen die het vliegtuig plots zagen crashen kwamen bezorgd informeren of alles goed was met de man. Vermoed wordt dat de piloot de landingsbaan goed had kunnen halen als hij zo'n 15 meter hoger had gezeten.

Uitgebreid onderzoek door de luchtvaartpolitie
Een agent van de luchtvaartpolitie heeft uitgebreid met de piloot gesproken. Het toestel zal nader worden onderzocht om de toedracht van het ongeluk te analyseren. Dat is standaardprocedure bij dit soort incidenten.

Een politiehelikopter werd zondag aan het einde van de middag ingezet om de locatie van de crash in kaart te brengen. Ook werd bekeken hoe vliegtuigje het beste geborgen kan worden. Het onderzoek zal tot in de avond duren.

Eerdere incidenten dit jaar

Het gaat vaker mis met zweefvliegtuigjes in de buurt van vliegveld Terlet. In juni overleed een 69-jarige man uit Schijndel bij een ongeluk met een zweefvliegtuig. Dat ongeval was het gevolg van een menselijke fout. ‘Het vliegtuig dook verticaal de grond in.’

In mei raakte een 62-jarige piloot uit Leiden gewond. Een woordvoerder van de brandweer liet destijds weten dat het zweefvliegtuig tussen de 30 en 50 meter van de grond kwam toen er iets misging en het toestel neerstortte.
Afbeelding
Merk op dat de remkleppen van de Nimbus zich in geopende toestand bevinden..

Zie:

Plaats reactie