Romp gebroken bij buitenlanding

Discussieer over (het voorkomen van) ongevallen / Incidenten
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Jan Ritsma
Berichten: 2571
Lid geworden op: 23 sep 2009, 20:20

Romp gebroken bij buitenlanding

Bericht door Jan Ritsma » 30 sep 2020, 09:18

ELST - In een weiland bij Elst heeft een zweefvliegtuig vanmiddag een harde landing gemaakt. Het vliegtuig raakte daarbij zwaar beschadigd. De piloot bleef ongedeerd.

Volgens de politie was het gebrek aan thermiek de reden voor de landing in het weiland. "Onderweg van Soesterberg naar Nijmegen besloot de piloot te keren, maar had daardoor wind mee en kon dus niet meer stijgen", meldt de politie Rhenen.

De piloot besloot vervolgens de landing bij Elst in te zetten toen hij de bosrand zag naderen, uit vrees niet meer over de boomtoppen heen te kunnen komen. Door de harde landing brak het staartstuk van het zweefvliegtuig.

BUITENLANDING
Het gebeurt wel vaker dat een zweefvlieger zijn toestel in een weiland aan de grond zet. Soms is het door gebrek aan thermiek niet mogelijk om op een vliegveld te landen en wordt er gezocht naar een alternatieve plek. Dat wordt ook wel een buitenlanding genoemd. Afhankelijk van de omstandigheden kan het zijn dat door de buitenlanding het toestel beschadigd raakt.
Zie: https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/206539 ... -vrij.html

Het gaat om de M2 ASH 29 van de Amsterdamsche zweefvliegclub te Soesterberg.
Aardig zoals de politie de krant inlicht :)
Een zweefvliegtuig kan met rugwind niet meer stijgen..

De omschrijving die de OVV geeft van het ongeval klinkt iets anders. Het vliegtuig dreigde uit het veld te lopen en daarom werd een grondzwaai ingezet. Die beantwoordde aan de verwachtingen. Het vliegtuig kwam voor het einde van het veld tot stilstand maar brak wel de romp. Jammer omdat bij Elst toch wel erg ruime velden ter beschikking staan en bovendien is het de vraag of een grondzwaai te prefereren valt boven het met geringe snelheid raken van een afrastering.
We wachten op het t.z.t. te verschijnen rapport van de OVV.

Afbeelding

Afbeelding

Plaats reactie