Meest recente postings landelijk zweefvliegersforum

OnderwerpenHitsAntwLaatste bericht
6078Jan Ritsma
21-05-2019 16:50
3812Jan Ritsma
21-05-2019 10:58
6846Jan de Hulster
19-05-2019 09:21
1610Jan Ritsma
18-05-2019 11:24
3491Jan Ritsma
14-05-2019 11:45

Steven Raimond vliegt FAI 1000 km vanaf Terlet (Nederland)

Record Foto Steven Raimond Op dinsdag 14 mei 2019 vloog Steven Raimond vanuit Nederland een van tevoren gedeclareerde 1000 kilometer afstand. Vooropgesteld dat de vlucht na ratificatie officieel als geldig beschouwd wordt, betekent dit tevens dat de records die KNVvL directeur Ronald Termaat in 2004 in strijd met de regels van zijn vader kreeg, uit de recordlijst zijn gevlogen. De in opspraak geraakte retour records van 2004 werden met maar liefst 90 km afstand verbeterd! Of ook het record op de vrije afstand via drie keerpunten is gebroken, is nog onzeker en moet nog nauwkeurig worden gemeten.

De vlucht kan HIER worden gedownload en kan dan in bijvoorbeeld het programma SeeYou worden bekeken.
Steven Raimond wordt van harte gefeliciteerd met deze unieke vlucht!!

Webmaster 15-05-2019 12:14

Lidmaatschap Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL) niet langer nodig voor deelname aan evenementen

Nieuws KNVvL logo Voor het deelnemen aan wedstrijden en het claimen van records, evenals het deelnemen aan andere luchtsport-evenementen is een zogenaamde sportlicentie van de FÉDÉRATION AÉRONAUTIQUE INTERNATIONALE WORLD AIR SPORTS FEDERATION (FAI) verplicht. Deze licentie wordt op verzoek afgegeven door een zogenaamde National Airsport Controller (NAC) van het land waar de betreffende sporter woont of waarvan hij de nationaliteit bezit.

Tot nu toe was het niet mogelijk om zonder het veel kostbaarder lidmaatschap van de bond (in Nederland is dat de KNVvL) een dergelijke licentie te kopen. Het kopen van een FAI sportlicentie was alleen mogelijk wanneer de betreffende sporter in Nederland lid was van de KNVvL. Deze koppeling is nu door de KNVvL losgelaten en de eerste licentie werd op 1 mei 2019 aan een "niet lid" uitgereikt.

Webmaster 03-05-2019 12:34

Restaurant "de Thermiekbel" te Terlet krijgt wederom nieuwe uitbater

Nieuws Afbeelding Restaurant De Thermiekbel Wederom wordt door de Stichting Nationaal Zweefvliegcentrum Terlet (SNZT), de uitbater van Restaurant de Thermiekbel te Terlet de pacht opgezegd. Nadat drie jaar geleden de toenmalige pachter, Julio Merino door de SNZT met behulp van de rechter zijn contract was ontnomen, werd Sander Terpstra als nieuwe uitbater verwelkomd. Nu, drie jaren later, ondergaat hij het zelfde lot. De SNZT geeft te kennen een nieuwe uitbater voor het restaurant te zoeken. Vanaf 1 november, kan alleen na afspraak met de SNZT het restaurant nog gebruikt worden.

Webmaster 21-10-2018 23:16

Groot deelnemersaantal Open Militaire Kampioenschappen

Nieuws Embleem OMK Vanaf 4 juni tot en met 8 juni 2018 zullen op Terlet de Open Militaire Kampioenschappen zweefvliegen gehouden worden. Deze druk bezochte wedstrijd met 60 deelnemers, zal te volgen zijn op een aparte radarsite van zweefvliegenonline. De verschillende klassen zijn overzichtelijk te onderscheiden door middel van de kleur, evenals de opdrachten die telkens voor het aanvangen van de wedstrijddag in de kaart zullen worden geplaatst. Ook de deelnemers en de uitslagen vindt u hier netjes bij elkaar. Wij wensen de OMK een thermiekrijke wedstrijd toe!

Webmaster 25-05-2018 16:16

Aftredend voorzitter van de afdeling zweefvliegen KNVvL niet herkiesbaar

Nieuws Afbeelding Jan Forster In haar agenda van de ledenvergadering van de afdeling zweefvliegen, laat de KNVvL weten dat Jan Forster, de aftredend voorzitter van het ABZ zich voor de komende termijn niet verkiesbaar stelt. Wie hem zal opvolgen is op dit moment nog niet bekend gemaakt.

Webmaster 14-09-2017 09:16

Groot succes bij Europese kampioenschappen zweefvliegen voor Ventus 3

Nieuws Schempp-Hirth logo Van 13 augustus, tot en met 25 augustus 2017 werden in Lasham (Engeland) De Europese kampioenschappen zweefvliegen gevlogen in de 15 meter, 18 meter en open klasse. In de 18 meter klasse werden de plaatsen één twee en drie ingenomen door de Ventus 3, het nieuwe vlaggeschip van de firma Schempp-Hirth. Deze prestatie was des te opvallender, omdat in het veld van 25 deelnemers, slechts vier toestellen van dit type meededen

Ventus 3 van Schempp-Hirth in volle vlucht

Webmaster 26-08-2017 1:23

KNVvL biedt excuses aan voor onterecht intrekken zweefvliegrecord

Nieuws KNVvL logo De sportbond Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart heeft excuus aangeboden voor het intrekken van een in 2014 gevlogen Nederlands zweefvliegrecord. Het record dat aanvankelijk werd erkend, werd enkele dagen na de ratificatie door de KNVvL weer ingetrokken, omdat achteraf zou zijn gebleken dat het record voor de vlucht niet gedeclareerd was. De vlieger protesteerde, maar de KNVvl reageerde niet. De vlieger stapte uiteindelijk naar het instituut sportrechtspraak (ISR) dat door de KNVvL aanvankelijk ook werd genegeerd. Uiteindelijk kwam het in 2016 tot een uitspraak van de ISR arbiter, die de sportbond in het gelijk stelde. Het ISR stelde in het vonnis nadrukkelijk dat het niet onderzocht had of het record volgens het reglement gevlogen was. Een negatieve beoordeling van een populair computerprogramma was voor het ISR voldoende om de sportbond in het gelijk te stellen. Het overlegde schriftelijke bewijs (declaratie) werd door het ISR afgedaan met de phrase dat het in dit digitale tijdperk niet ongebruikelijk was om aan schriftelijk bewijs voorbij te gaan.

De voorzitter van het hoofdbestuur van de KNVvL, mr. dr. R. Schnitker, gaf eind 2016 opdracht de zaak opnieuw te bekijken. Bij dit nieuwe onderzoek kwam de KNVvL tot de conclusie dat het record ten onrechte was ingetrokken en heeft de vlieger daarvoor exuus aangeboden.

Omdat de vlieger inmiddels het record met succes nogmaals had gevlogen was het niet nodig alsnog de recordlijst te veranderen. In zijn commentaar benadrukt de vlieger de in zijn ogen zeer kwalijke rol van het Instituut SportRechtspraak dat de plank in deze zaak volledig missloeg en de bond blindelings in het gelijk stelde.

Zie voor details in deze zaak: Pseudorechtspraak in de sportwereld
Een uitgebreid artikel in "sportknowhowxl" vindt U HIER
Zie ook de excuusbrief van de KNVvL

Webmaster 24-07-2017 12:54